Thu. Nov 21st, 2024

Ak vás aspoň trochu zaujíma gastronómia, už ste počuli o kulinárskej televíznej show Top Chef. Chceli by ste tiež variť ako známi kuchári v reštauráciách Michelin alebo by ste chceli chytiť pár trikov v kuchyni? Potom je tento článok určený pre vás.

Top Chef

Top Chef je pôvodne americký televízny seriál a reality show, ktorý sa vysiela od marca 2006 v televízii Bravo. Prvá epizóda sa stala senzáciou, ktorá sa postupne šírila po celom svete.

Účelom tejto súťaže je predstaviť amatérskych kuchárov, ktorí navzájom súťažia v rôznych kulinárskych výzvach. Hodnotí ich porota zložená z profesionálnych kuchárov a iných významných osobností, v každej epizóde je vyradený jeden alebo viac konkurentov.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na 20. sériu, ktorá bola oficiálne potvrdená a bude vysielaná online na celom svete. Top Chef dostal niekoľko úprav na medzinárodnom meradle, ale Slovensko ešte medzi nimi nie je.

Výhody kulinárskych show

A čo všetky tieto kulinárske show, ako napríklad Top Chef, Hell Kitchen s Gordonom Ramsayom alebo Ano, šéfe! so Zdeňkom Pohlreichom, prináša?

Okrem vzrušenia a zábavy je to určite inšpirácia, ktorú z show čerpíme. V každej epizóde sa ako diváci môžeme veľa naučiť. Amatérsky šéfkuchár by sa určite nemal prestať pozerať na tieto show, naopak!

Tu je niekoľko vecí, ktoré môže divák vziať z týchto programov:

  1. Hygiena

Profesionálni kuchári venujú pozornosť osobnej hygiene a sú vždy upravení a čistí. Nikdy neprišli na set v špinavej zástere a nikdy nemajú špinavé ruky alebo nechty. Ako vyzerajú, sa odráža v ich práci.

  1. Prísady

Profesionálni kuchári kupujú čerstvé prísady iba od farmára alebo z osvedčeného zdroja. Iba týmto spôsobom môžu dosiahnuť najvyššiu kvalitu svojich jedál a najlepšiu chuť. Veľmi dobre vedia, koľko čo stoja a koľko úsilia musia pestovatelia minúť, aby vytvorili niektoré ingrediencie vôbec. Nielen z tohto dôvodu kuchári vedia, ako sa o tieto ingrediencie správne starať a ako ich uložiť tak, aby udržali čerstvé čo najdlhšie.

  1. Chybami sa člověk učí

Kuchári vedia lepšie ako ktokoľvek iný, čo sa učíme iba podľa praxe. Preto sa nebojte vyskúšať nové veci v kuchyni a experimentovať. Ak niečo urobíte, nezaveste hlavu a skúste to znova!

  1. Čistá kuchyňa

Základom funkčnej a úspešnej kuchyne je jej čistota. Áno presne. Naučte sa čistiť po každom jedle. Pracovný priestor musí vyzerať nedotknutý a ako nový.

  1. Tímová práca

Ako viete, žiadna kuchyňa nemôže fungovať bez tímovej práce. Každý šéfkuchár má svoju úlohu, či už ide o zeleninu alebo prípravu omáčky, každá úloha musí byť vykonaná na číslo jedna. Je to ako symfónia, kde každý hrá iný hudobný nástroj a na konci to vedie k dokonalosti.

  1. Varenie

Ak nás Top Chef naučil niečo, potom je skutočnosť, že ak máte sen, nasledujte ho. Ak máte radi varenie a chceli by ste pokračovať na profesionálnej úrovni, vždy existuje spôsob. A to nemusí znamenať, že sa musíte prihlásiť do Top Chef. Nebojte sa do varenia dať kúsok seba samého!

Leave a Reply

Your email address will not be published.