Ak vás aspoň trochu zaujíma gastronómia, už ste počuli o kulinárskej televíznej show Top Chef. Chceli by ste tiež variť ako známi kuchári v reštauráciách Michelin alebo by ste chceli chytiť pár trikov v kuchyni? Potom je tento článok určený pre vás.
Top Chef
Top Chef je pôvodne americký televízny seriál a reality show, ktorý sa vysiela od marca 2006 v televízii Bravo. Prvá epizóda sa stala senzáciou, ktorá sa postupne šírila po celom svete.
Účelom tejto súťaže je predstaviť amatérskych kuchárov, ktorí navzájom súťažia v rôznych kulinárskych výzvach. Hodnotí ich porota zložená z profesionálnych kuchárov a iných významných osobností, v každej epizóde je vyradený jeden alebo viac konkurentov.
Fanúšikovia sa môžu tešiť na 20. sériu, ktorá bola oficiálne potvrdená a bude vysielaná online na celom svete. Top Chef dostal niekoľko úprav na medzinárodnom meradle, ale Slovensko ešte medzi nimi nie je.
Výhody kulinárskych show
A čo všetky tieto kulinárske show, ako napríklad Top Chef, Hell Kitchen s Gordonom Ramsayom alebo Ano, šéfe! so Zdeňkom Pohlreichom, prináša?
Okrem vzrušenia a zábavy je to určite inšpirácia, ktorú z show čerpíme. V každej epizóde sa ako diváci môžeme veľa naučiť. Amatérsky šéfkuchár by sa určite nemal prestať pozerať na tieto show, naopak!
Tu je niekoľko vecí, ktoré môže divák vziať z týchto programov:
- Hygiena
Profesionálni kuchári venujú pozornosť osobnej hygiene a sú vždy upravení a čistí. Nikdy neprišli na set v špinavej zástere a nikdy nemajú špinavé ruky alebo nechty. Ako vyzerajú, sa odráža v ich práci.
- Prísady
Profesionálni kuchári kupujú čerstvé prísady iba od farmára alebo z osvedčeného zdroja. Iba týmto spôsobom môžu dosiahnuť najvyššiu kvalitu svojich jedál a najlepšiu chuť. Veľmi dobre vedia, koľko čo stoja a koľko úsilia musia pestovatelia minúť, aby vytvorili niektoré ingrediencie vôbec. Nielen z tohto dôvodu kuchári vedia, ako sa o tieto ingrediencie správne starať a ako ich uložiť tak, aby udržali čerstvé čo najdlhšie.
- Chybami sa člověk učí
Kuchári vedia lepšie ako ktokoľvek iný, čo sa učíme iba podľa praxe. Preto sa nebojte vyskúšať nové veci v kuchyni a experimentovať. Ak niečo urobíte, nezaveste hlavu a skúste to znova!
- Čistá kuchyňa
Základom funkčnej a úspešnej kuchyne je jej čistota. Áno presne. Naučte sa čistiť po každom jedle. Pracovný priestor musí vyzerať nedotknutý a ako nový.
- Tímová práca
Ako viete, žiadna kuchyňa nemôže fungovať bez tímovej práce. Každý šéfkuchár má svoju úlohu, či už ide o zeleninu alebo prípravu omáčky, každá úloha musí byť vykonaná na číslo jedna. Je to ako symfónia, kde každý hrá iný hudobný nástroj a na konci to vedie k dokonalosti.
- Varenie
Ak nás Top Chef naučil niečo, potom je skutočnosť, že ak máte sen, nasledujte ho. Ak máte radi varenie a chceli by ste pokračovať na profesionálnej úrovni, vždy existuje spôsob. A to nemusí znamenať, že sa musíte prihlásiť do Top Chef. Nebojte sa do varenia dať kúsok seba samého!